26.04.2023

SINDIKATU VERUJEM – NEZAVISNOST!



PRVOMAJSKI PROGLAS UGS NEZAVISNOST SINDIKATU VERUJEM – NEZAVISNOST! UJEDINjENI – GLASNI – SOLIDARNI

Beograd, 1. maj 2023. godine Trg Nikole Pašića, 12 časova Drage koleginice i kolege, dragi prijatelji i saradnici Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, srećan nam 1. maj, Međunarodni praznik rada!

Ove godine 1. maj obeležavamo pod sloganom: „Sindikatu verujem – NEZAVISNOST!“ Želimo, na ovaj način, da se zahvalimo svima onima koji su nam svojom voljom prilazili i sa nama se borili od 1991. godine do danas i onima koji će tek da nam se pridruže, deleći naše vrednosti i ciljeve. Želimo da kažemo da vera u sindikate nije izgubljena, jer jedino mi možemo da se istinski borimo za radnička prava, oni koji nam se pridružuju i ostaju deo naše sindikalne porodice, to najbolje znaju.

Naša snaga leži u poverenju naših članova da možemo da se izborimo sa svakom nepravdom, diskriminacijom i šikaniranjem zbog sindikalnog rada. Naša snaga je u solidarnosti, ne samo između naših članova, već i sa kolegama širom sveta. Naša solidarnost je trn u oku svih koji bi da nas napadnu i umanje našu snagu.

Članovi Nezavisnosti svakog dana doživljavaju napade i preti im se, za nas sindikalni posao nikada nije bio lak. Poručujemo svim siledžijama, bilo da se kriju iza kapitala ili vlasti na bilo kom nivou, da ih se ne plašimo i da ćemo učiniti sve da zaštitimo svoje članove, bilo da rade u privatnom ili javnom sektoru, bilo da su u tradicionalnim ili novim formama rada. Imamo znanja da svakodnevno obrazujemo naše članstvo, da ih osposobljavamo novim veštinama, da ih učimo da grade koalicije sa svim partnerskim organizacijama koje za cilj, kao i mi, imaju evropsku, socijalno odgovornu državu Srbiju.

Verujemo da samo sindikat može da se izbori za slobodu sindikalnog organizovanja, bez obzira na svakodneve napade na nas ili baš u inat tim napadima i verujemo i istrajavamo.

U sindikat verujemo jer se samo mi borimo za kvalitetne kolektivne ugovore, bezbedno i zdravo radno mesto, dostojanstvenu zaradu, kvalitetno radno zakonodavstvo.

U sindikat verujemo i kada nas predvodi u štrajku i kada vodi pregovore i razgovore. Verujemo, i zato sa ponosom nosimo dres Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Nezavisnost je naš izbor – zato verujemo!

Živeo 1. maj – živela Nezavisnost!