23.04.2015

OBELEŽAVANJE 1. MAJA 2015. GODINE

UGS NEZAVISNOST će, zajedno sa SSSS, učestvovati u programu obeležavanja Praznika rada, odlučili su Izvršni i Glavni odbor UGS NEZAVISNOST, na svojim sednicama.

Manifestacije povodom 1. maja trajaće više dana, a odvijaće se u nekoliko gradova u Srbiji.

Obeležavanje Praznika rada započeće 28. aprila, državanjem zajedničke konferencije za medije na kojoj će biti najavljen program obeležavanja ovog radničkog praznika i najavljen zajednički PRVOMAJSKI PROGLAS dve reprezentativne sindikalne centrale. Proglas će biti prosleđen svim sindikalnim organizacijama UGS NEZAVISNOST i SSSS, objavljen 30. aprila na sajtu oba sindikata i u sredstvima javnog informisanja i pročitan na centralnoj manifestaciji planiranoj za 1. maj na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Istog dana u Beogradu i većim gradovima Srbije lepiće se prigodni plakati sa prvomajskom porukom.

Naredna dva dana, 29. i 30. aprila, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu organizovaće se kampanja, posvećana dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređivanju prava zaposlenih, uz poruke vezane za 1. maj. U Beogradu će se kampanja odvijati na 5 punktova (Terazije, Trg Nikole Pašića, Slavija, Knez Mihajlova, Ušće) u vremenu od 12 do 15 časova, a u ostalim gradovima, prema dogovoru dva sindikata, na 2 ili tri punkta, u istom vremenskom periodu.

Na punktovima na kojima treba da se okupe aktivisti oba sindikata (barem po 20 iz svakog sindikata) vidno obeleženi prepoznatljivim simbolima (majce, kape, prsluci sa natpisom...), sa zastavama, parolama, uz prigodnu muziku preko razglasa, građanima će se deliti prigodni flajeri i leci.Tekst za plakate, flajere i letke, osmisliće posebna grupa sastavljena od predstavnika oba sindikata, a biće usvojeni na narednom zajedničkom sastanku.

Na sam praznik, 1. maja, održaće se tzv. ’’Radnički parlament’’ – skup reprezentativnih predstavnika svih granskih sindikata i sindikalnih organizacija UGS NEZAVISNOST i SSSS, pretežno iz Beograda. Skup će biti održan ispred Doma sindikata, na Trgu Nikole Pašića, sa početkom u 10 i 30 časova. Računa se sa 1.000 do 1.500 učesnika, sindikalnih aktivista oba sindikata.

Celokupan program prvomajskog skupa biće osmišljen naknadno, uz mogućnost da, osim obraćanja predsednika obe reprezentativne sindikalne centrale i čitanja POGLASA, bude izveden i kraći prigodan kulturni program – performans, koji bi zainteresovao i ostale građane i pobudio pažnju javnosti.

Nakon skupa na Trgu Nikole Pašića, učesnici će ’’prošetati’’ do Slavije i položiti cveće na spomenik Dimitrija Tucovića, a u povratku, simbolično, ostaviti prvomajske poruke ispred Vlade Republike Srbije.