18.07.2014

Srpski sindikati traže opoziv Zakona o radu

Preuzeto sa sajta balkans.aljazeera.net

Dok su srpski poslanici odlučivali o izmjenama Zakona o radu, članovi sindikata na ulicama Beograda su protestirali.

Protest predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost završen je zahtjevom dva reprezentativna sindikata poslanicima u Parlamentu Srbije da vrate Vladine prijedloge izmjena Zakona o radu, te penzionom i invalidskom osiguranju iz skupštinske procedure.

Vođe dva sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove oblike sindikalne borbe za neusvajanje ta dva prva reformska zakona u Srbiji, a novi protesti su najavljeni za ponedjeljak, 21. jula.

Po Orbovićevom mišljenju zakonska rješenja su loša.

„Zakon je u Parlament dospeo takav kakav je, jer ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin nije umeo da pregovara, već je slušao poslodavce, Američku komoru i strane investitore. To je dobar zakon za njih, daje im ekstra profit, a uzima iz džepa svakog radnika kako bi se oni bogatili“, naveo je Orbović.

Navodi kako sindikati jesu za reforme, ali ne „preko leđa“ zaposlenih i radnika.

„Nemaju prava da uništavaju svoj narod“, poručio je Orbović.

Protestna šetnja

Vođe i članovi SSSS-a i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost održali su protestnu šetnju od Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije.

Predsjednik Samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković rekao je kako sindikalci odbijaju primjedbe po kojima sindikati hoće da ruše državu, jer su „sindikati i radnici godinama gradili državu“.

Prema njegovim riječima, društvo i država su već dovoljno urušeni, a na protestu su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da drugi žele „da odlučuju o nama bez nas“.

Vuković je rekao kako se izmjenama dva sporna zakona „radnicima ispostavlja faktura za sve političke promašaje“.

Poziv Nikoliću da ne odobri zakone

Sekretar SSSS-a Zoran Mihajlović pozvao je radnike da državi poruče kako im je svega preko glave i da hoće raditi i živjeti od svog rada, ali da ne nailaze na poštovanje.

„Nećemo odustati od protesta sve dok ne donesu zakone po meri radnika“, poručio je Mihajlović.

Po mišljenju Aleksandra Titovića iz sindikata Nezavisnost, novi Zakon o radu je „antinarodni zakon“.

Učesnici protesta u šetnji do Parlamenta nakratko su zastali pred zgradom u kojoj su kancelarije predsjednika Republike Srbije, uz poruku Tomislavu Nikoliću da ne potpiše nove zakone.

Demonstranti su nosili sindikalne zastave i transparente na kojima su pisale parole: „Vređate nam inteligenciju“, „Ništa o nama bez nas“, „Da li imate obraz?“, „Za dostojanstveni život građevinskih radnika“ i druge.

Rasprava o zakonima

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju skoro 200 amandmana na izmjene Zakona o radu i Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin smatra da se prijedlogom izmjena Zakona o radu u nekim dijelovima povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, ali i stvaraju uslovi za priliv investicija.

Po njemu, osnovni cilj izmjena Zakona o radu je povećanje zaposlenosti i obezbjeđivanje pravne sigurnosti, kako za poslodavce tako i za zaposlene.

„Ovaj zakon nikako ne ide na štetu radnika, već isključivo na zaštitu zaposlenih, koja je svakako pojačana", rekao je Vulin.

Predstavnici opozicije oštro su kritikovali izmjene i dopune Zakona o radu, istakavši da je on katastrofalan, da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije i da će uvesti sistem jeftine radne snage.